A Yudansha birodalma - Az áhított fekete övek

 

"A karate végső céljának elérése nem a győzelmen, vagy a vereségen, hanem a résztvevők jellemének tökéletesítésén múlik."

 

Amit a fekete övekhez tudni kell:

 

SHO DAN, SEMPAI (fekete öv 1 arany csíkkal)

Kata
Seienchin, Garyu

 

Goshin Jitsu

Fogásokból szabadulás

 

Jiyu Kumite

30 × 1 perc

 

Kondíció
Kiváló erőnlét, a barna öv követelményein túl


A vizsgázó kiváló budoka kell, hogy legyen és példaképe a kohai-oknak. Rendszeresen látogassa a nemzetközi szemináriumokat (legalább 5 alkalommal).

Életkor: legalább 18 év (junior Shodan szerezhető 12 éves kortól, melyet meg kell védeni a felnőtté váláskor küzdelemmel)

 


NI DAN, SEMPAI (fekete öv 2 arany csíkkal)

 

Kata

Seipai, Kanku

 

Jiyu Kumite

40 × 1 perc


Kondíció
Kiváló erőnlét, a Sho Dan követelményein túl

A vizsgázó rendelkezzen segédbírói minősítéssel és rendszeresen működjön közre versenyeken bíróként, továbbá szerezze meg a hivatalos oktatói minősítést. Látogassa a nemzetközi szemináriumokat (legalább 7 alkalommal).

Életkor: legalább 20 év

 


SAN DAN, SENSEI (fekete öv 3 arany csíkkal)

Kata

Az összes Kata magas szintű előadása, beleértve a Sushihot is

 

Jiyu Kumite

50 × 1 perc

 

A vizsgázó rendelkezzen vezetőbírói minősítéssel és rendszeresen működjön közre versenyeken vezetőbíróként. A szervezet példamutató személyisége és elismert oktatója kell, hogy legyen. Vizsgáját a nemzetközi szervezet által kijelölt Shibucho előtt teheti le. Látogassa a nemzetközi szemináriumokat (legalább 10 alkalommal).

Életkor: legalább 23 év

 


YON DAN, SENSEI (fekete öv 4 arany csíkkal)

A jelölt rendelkezzen nemzetközi bírói minősítéssel, továbbá egyértelműen és hatékonyan támogassa a Kyokushin Karatét országos szinten. Legyen kiváló személyiség és eredményes oktató, valamint rendelkezzen a nemzeti szervezet ajánlásával. Vizsgáját a nemzetközi szervezet által kijelölt Shibucho előtt teheti le.

Életkor: legalább 27 év


 

GO DAN, SHIHAN (fekete öv 5 arany csíkkal)

A jelölt a vizsgáját a nemzeti szervezet ajánlásával a nemzetközi szervezet megbízottja előtt teheti le. Egyértelműen és hatékonyan támogassa a Kyokushin Karatét országos szinten. Legyen nemzetközi mércével is kiemelkedő személyisége és oktatója a Kyokushin Karaténak. Legyenek saját klubvezető tanítványai, törekedjen Shibuchová válni.

Életkor: legalább 32 év

 


ROKU DAN, SHIHAN (fekete öv 6 arany csíkkal)

A jelölt vizsgáját a hazai szervezet ajánlásával a nemzetközi szervezet megbízottja előtt teheti le. Jelentősen és egyértelműen járuljon hozzá a Kyokushin Karate nemzetközi és országos működéséhez. Kivételes személyisége legyen a hazai és a nemzetközi szervezetnek. Legyen Shibucho legalább 5 saját klubvezető tanítvánnyal.

Életkor: legalább 40 év

 


NANA DAN és magasabb övfokozatok, SHIHAN

(fekete öv 7-10 arany csíkkal)

Ezeknek a fokozatoknak az odaítélésére a nemzetközi szervezet vezetése tehet javaslatot és csak ő adományozhatja. A jelölt különleges és kivételes képességű mester kell, hogy legyen, akit kiváló eredményeiért nagyra becsülnek és példaképnek tekintenek, továbbá Kyokushin karatekaként nagy nemzetközi elismerést és tekintélyt élvez. Több, különböző szinten jelentős mértékben hozzájárult a nemzetközi és a hazai szervezet tevékenységéhez és idejét szívvel-lélekkel a Kyokushin Karaténak szentelte. Hosszú időn át, folyamatosan és megalapozott módon birtokolta címeit a nemzetközi szervezetben.

Életkor: legalább 47 év

 


Megjegyzés:
A Sho Dan és e fölötti vizsgák esetében a vizsgázónak írásbeli vizsgát is kell tennie, mely teszt anyaga a kezdő és haladó terminológiákból és filozófiából, valamint az adott fokozatnak megfelelő kérdésekből áll.
A jelölt kora, fizikai képessége, személyisége, a nemzeti és nemzetközi szervezet tevékenységéhez való eredményes hozzájárulása jelentős szerepet játszik a San Dan és annál magasabb fokozatok odaítélésénél.
A vizsgáztatók engedményt tehetnek a küzdelem mennyiségét illetően, ha a vizsgázó korban meghaladta a 40 életévet.